gratis tips en advies bij witgoed problemen Nieuw witgoed online bestellen Witgoed reparatie bij u thuis


Lagers van wasmachine kapot?

 

Hoe weet u of de kogellagers van de wasmachine kapot zijn?

Als eerst natuurlijk het geluid van de wasmachine tijdens het centrifugeren. Als de lagers van de wasmachine kapot zijn zal dit een luider geluid produceren dan normaal. In een vroeg stadium van kapotte wasmachine lagers zal er een lichte ruis te horen zijn die snel zal toenemen en uiteindelijk het geluid van een voorbijrijdende hogesnelheidstrein evenaren.  Een simpel muntje in de afvoerpomp kan ook een hard geluid produceren, hier de oplossing.

zwarte vlekken in het wasgoed

Zwarte vlekken in het wasgoed kunnen het gevolg zijn van een lek of versleten simmering. Een simmering is een belangrijk onderdeel wat de lagers van de wasmachine beschermt tegen water en vervuiling. Zodra deze rubber afdichting lek is, zullen de kogellagers direct schade oplopen. Het water tast namelijk erg snel het metaal van de kogellagers aan, waardoor er roestvorming ontstaat in het lager. Tevens zullen de speciale vetten in het kogellager oplossen en vervuild raken waardoor binnen korte tijd de lagers versleten zullen zijn. Door tijdig de lagers en de simmering te vervangen kan de wasmachine weer prima gebruikt worden. Vlekken in het wasgoed kunnen ook een andere oorzaak hebben.

Uitstel van reparatie kost snel veel geld

Door de reparatie van kapotte kogellagers uit te stellen zal de levensduur snel afnemen. Dit komt doordat er heel snel roest onstaat in de lagers en op de trommelas. Hierdoor zal snel onbalans ontstaan en de ontstane slijtage richt direct nieuwe schade aan, nu ook aan de trommelas en de lagerbus waar de lagers in opgesloten zitten.. Reparatie zal dan geen eenvoudig klusje zijn, omdat nu ook het trommelkruis en de trommel zelf vervangen moeten worden. Bij een kunststof kuip zal in het uiterste geval het achterdeel vervangen moeten worden.Zo kan een wasmachine reparatie van 125 euro (gemiddelde prijs van lagers vervangen) al snel meer dan 500 euro kosten.

Lagers wasmachine kapot? Controleer dit eenvoudig zelf!

Controle van de lagers van de wasmachine

Als u de wasmachine trommel met de hand beweegt, hoort dit soepel te gaan en er mag geen enkele trilling worden gevoeld. Bij versleten lagers zal dit aanvoelen alsof er allemaal hobbeltjes in de draaibeweging zitten. Als men bij het draaien een snijdend geluid hoort, maar de trommel wel soepel draait kunnen de kogellagers in orde zijn. Dit kan namelijk duiden op versleten koolborstels. Hoort men een tikkend geluid tegen de binnenkant van de trommel dan kan er een bh-beugel vastzitten onder in de kuip, en dit komt erg vaak voor, en ook bij de dames die ze echt nooit kwijt zijn ;-) . Bij 75% van de controles van wasmachines van 2 jaar of ouder zit een bh-beugel onder in de kuip of vinden monteurs andere atributen.

Hard geluid tijdens het centrifugeren van de wasmachine

Tijdens het centrifugeren van de wasmachine hoort u normaal gesproken de motor draaien, afhankelijk van het type motor zal dit een luid geluid geven. De traditionele koolborstelmotor zal, afhankelijk van de staat van de koolborstels een hoog,soms fluitend geluid produceren. Er zijn enkele uitzonderingen onder de wasmachine motors die minder tot vrijwel geen geluid produceren, namelijk de koolborstelloze motor (lees uw gebruiksaanwijzing bij technische specificaties van de wasmachine) en een speciale aandrijving zoals bijvoorbeeld de direct drive motor van LG.

Wat zijn kogellagers?

Kogellagers zijn metalen onderdelen die in draaiende delen worden gebruikt. Werkelijk alles wat draait heeft kogellagers in een of andere vorm. De lagers van wasmachines zijn wat kleinere, ronde onderdelen van hard staal. Hierin zit een ronde stalen bus die opgesloten zit met balletjes van staal. Ze worden gebruikt in de motor van de wasmachine en de trommelas en sommige, vaak oudere afvoerpompen. Soms maken de lagers van de motor een hard fluitend geluid.

afbeelding van lagers wasmachine kapot

Tags: lagers, wasmachine, kapot