gratis tips en advies bij witgoed problemen Nieuw witgoed online bestellen Witgoed reparatie bij u thuis


Beperk lawaai van wasmachines.

Wasautomaten hebben een zware taak. Staat u wel eens stil bij het gewicht van nat wasgoed? Probeer maar eens een volle trommel nat wasgoed te verplaatsen, dit weegt al snel een kilo of 15 of meer. Uw wasautomaat kan dit doorgaans gemakkelijk aan door de stevige constructie.

De onderdelen die het meest te verduren krijgen zijn de schokbrekers van de wasmachine. Als deze versleten zijn merkt u dit aan een zwaar, stampend geluid en ook kan de wasmachine van zijn plaats verschuiven. De schokbrekers zijn erg belangrijk voor het balanceren van het gewicht en er kan veel meer defect raken als de schokbrekers versleten zijn. Zo heeft Miele een hele serie wasautomaten waarbij er krassen op het deurglas ontstaan doordat de trommel tegen het deurglas aanslaat. In een erger geval kan ook de motorbesturing defect raken en zal de machine niet meer draaien

Belangrijk is dat de wasmachine goed stevig staat op een vlakke ondergrond, anders gaat de wasmachine lawaai maken. De meeste mensen denken gelijk aan waterpas plaatsen, wat echter belangrijker is, is dat het gewicht van de machine goed verdeeld is over de vier pootjes. Tevens dat de contramoer goed aangedraaid is zodat de stelpootjes geen speling meer hebben. Daarbij komt dat de ondergrond geen beweging mag geven. Een planken vloer bijvoorbeeld is vaak ongeschikt omdat de planken tijdens centrifugeren toch inveren. Dit gaat ten koste van de stijfheid van de constructie van de wasautomaat met als gevolg veel lawaai en vroegtijdig slijtage van de wasmachine. Ook gaan onderdelen sneller los zitten door de overmatige trillingen.

Uiteraard altijd oppassen met overbelading, dit hoort u snel genoeg aan het geluid, doe de trommel niet te vol! Een oud gezegde "er moet een hand tussen passen is onzin" want een hand is er altijd wel tussen te krijgen. Beter is gewoon opletten dat u de achterwand van de trommel nog kunt zien, dan bent u verzekerd dat de trommel niet te vol zit.